Review Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart

Home / Geen categorie / Review Samsung Galaxy A5 (2017) Zwart

Een super deluxe mid range telefoon die niet onderdoet aan de “Flagship” telefoons. Met vergelijkbare functionaliteiten en specificaties zorgt Samsung voor een prima en betaalbaar alternatief.

+ Punten
Ultra lange accuduur
Premium bouwkwaliteit van glas en metaal
Telefoon ligt lekker in de hand
Groot scherm met warme kleuren en goede kijkhoeken
Water en stofdicht
Snelle processor voor soepele gebruikerservaring
USB-C en fast charging binnen 30 min bijna vol

– Punten
Geen mogelijkheid tot wireless fast charging
Onhandige positionering van de speaker
Hoofdtelefoon aansluiting naast de lader
USB-C kan een nadeel zijn als je nog oude kabels hebt
Geen 4K video opname mogelijk
Camera valt wat tegen met low light
Vingerafdrukken blijven gemakkelijk achter
Bloatware launcher
Vingerafdrukscanner is wat langzaam

Samsung Galaxy A5 (2017) inhoudsopgave

Unboxing
Accessoires
Features
Accuduur
Verbindingen
Design & bouwkwaliteit
Scherm
Camera
Stabiliteit
Benchmarks
Conclusie

Unboxing

In een mooi wit strak doosje staat Samsung Galaxy A5 en rechtsboven het jaartal (2017). Je kunt verder niet zien wat in het doosje zit. Wel staan de specificaties keurig vermeld op de achterkant van het doosje. Haal je de deksel eraf dan zie je meteen de telefoon. Een folie op het scherm benadrukt de key features van deze telefoon; Water en stofdicht, 16 MP camera voor en achterkant en de vingerafdrukscanner. Onder de telefoon zitten alle accessoires.

Accessoires

De Samsung Galaxy A5 heeft een nieuwe USB-C aansluiting, daarom krijg je standaard een converter van de “oude” micro-usb naar USB-C zodat je toch nog je kabels kunt blijven gebruiken.
Daarnaast krijg je een setje Samsung in ear-speakers, een USB-C kabel van 100 CM, een snellader en een papieren quick start guide.

Features

Naast de belangrijkste features die Samsung onder de aandacht brengt op het toestel zijn er ook een aantal nieuwe features op deze telefoon die meteen betrekking hebben op het gebruiksgemak.
De telefoon ondersteunt Adaptive fast charging. Door gebruik te maken van USB-C kan de telefoon zelf bepalen wat het laadvermogen moet zijn. Is de telefoon leeg? Dan wordt het vermogen verhoogd, zodra de telefoon bijna is bijgeladen wordt het vermogen verlaagd. Zo wordt voorkomen dat de telefoon te warm wordt tijdens het laden en is de telefoon weer volledig opgeladen in een half uurtje.
Een nieuwe feature is het filter blauw licht, dat na zonsondergang automatisch de kleuren van het toestel filtert op blauw licht zodat je ogen minder snel vermoeid raken als je lang naar het scherm kijkt.
De functie veilige map zorgt ervoor dat je fotos, documenten, complete apps en gebruikersaccount verbergen achter een vingerafdruk. Zodat alleen jij toegang hebt tot deze gegevens.
Nog een nieuwe feature is het Always On Dispay waarbij een aantal gegevens altijd of tussen een een zelf bepaald aantal uren zichtbaar is op het scherm.

Accuduur

Doordat Samsung gebruik maakt van een 7880 Exynos processor is de accuduur van de Galaxy A5 extreem lang. Zelfs bij een behoorlijke belasting van de telefoon. Samsung claimt dat er tot 36% minder stroom wordt verbruikt ten opzichte van de voorganger. De telefoon beschikt over een sterke 3000 MAh accu. Deze kan echter niet vervangen worden door een andere omdat de telefoon water en stofdicht is. Ook wordt Wireless Charging niet ondersteund.

Verbindingen

Omdat ik in andere reviews lees dat er nogal wat problemen zijn met de verbindingen en dat deze spontaan weg kunnen vallen. Ik heb pas een enkele keer gehad dat mijn 4G verbinding was verdwenen en dat deze niet meer terugkwam. Pas na een reboot werkte de 4G verbinding weer.
De telefoon is uitgerust met een LTE-modem waardoor een snelheid van 300 mbps download en 50 mbps upload mogelijk zijn.

Scherm

Samsung maakt al enige tijd gebruik van super-AMOLED-schermen die er om bekend staan kleuren erg realistisch weer te geven. Daarnaast reageren deze “super” snel op aanrakingen. Het scherm heeft een resolutie 1920×1080 pixels met 423 pixels per inch. Deze schermen staan erom bekend dat ze in direct zonlicht nog steeds prima leesbaar zijn. Dit komt mede doordat zwart ook echt zwart is, men kan de betreffende pixels uitschakelen waardoor ze ook geen energie meer gebruiken. Uit testen blijkt dat de kleuren bijna geheel overeen komen met de Adobe RGB kleuren standaarden. dit zorgt ervoor dat de kleuren van het scherm afspatten en dat er prima kijkhoeken zijn.

Design en Bouwkwaliteit

Door het gebruik van glas en metaal heeft de telefoon meteen een luxe en premium uiterlijk. Doordat men heeft gekozen voor een glazen achterkant kan het in zweet/natte handen wel gaan glijden. De camera steekt niet meer uit aan de achterkant maar is netjes verwerkt waardoor deze ook niet zo snel meer kan beschadigen. Wat verder opvalt is dat de audiojack van boven naar beneden is verplaatst. En dat de speaker van beneden naar rechts is verplaatst. Daardoor kan het voorkomen dat je per ongeluk je vinger op de speaker legt. De randen zijn afgerond waardoor er geen rechte hoeken meer zijn. Aan de achterkant zijn deze hoeken nog meer afgerond dan op de voorkant.

Camera

Een ander uniek punt van de Samsung Galaxy A5 (2017) zijn de twee 16 megapixel camera’s. Een aan de achterkant en een als selfiecamera op de voorkant. De selfiecamera is niet zo goed als de normale camera omdat deze een vaste focus heeft en dus niet kan scherpstellen op grotere afstanden. Toch kun je prima een selfie van jezelf maken, en dat kan tegenwoordig door te zwaaien naar je telefoon. Daarnaast worden er allerlei instellingen en filters meegeleverd om je foto’s mooier te maken. Ook kun je in de PRO modus de witbalans en andere zaken zelf bepalen.
Wel heet de camera moeite met donkere omgevingen en tegenlicht. Ook het focussen op objecten op langere afstanden is niet constant. Verder ontbreekt beeldstabilisatie waardoor je dus in opnamemodus de telefoon goed stil moet houden. Over opnamemodus gesproken, de camera neemt op in maximaal 1080P en 30fps. Dit valt tegen aangezien we eigenlijk overal overstappen op 4K.

Stabiliteit

In de dagelijkse praktijk is de telefoon behoorlijk stabiel en wordt deze niet warm. Ik heb een keer meegemaakt dat de telefoon vastliep en nergens meer op reageerde. En heb ik een keer last gehad dat de 4G verbinding weg viel en niet meer terugkwam. Na de reboot werkte verder alles weer naar behoren. Ik verwacht dat deze bugs worden opgelost door de komende software updates.

Conclusie

Ik ben tevreden over deze telefoon. Vooral de accuduur is indrukwekkend te noemen. Er zijn functies en mogelijkheden in deze telefoon die voorheen alleen bij de flagships telefoons aanwezig waren.
De afwerking van glas en metaal zorgen voor een mooie premium en luxe uitstraling, ondanks de kans op krassen en vingerafdrukken. De waterdichtheid is een mooie en zeker welkome toevoeging.
Het enige waarop je merkt dat het een mid-range telefoon is, is tijdens het nemen van foto’s en filmpjes. De focus is niet zo vlot en mist wel eens, in het donker/schemer presteert de camera niet zo goed. Vind je dit niet zo erg en wil je geen honderden euro’s uitgeven aan een mooie telefoon met lange accuduur dan zit je met een Galaxy A5 zeker goed!

 

Dit artikel is ook gepubliceerd op tweakers.net