Geschiedenis van de browser user-agent string

Home / Blog / Geschiedenis van de browser user-agent string

De geschiedenis van de browser user-agent string  begint allemaal met NCSA Mosaic browser,  Mosaic noemde zich NCSA_Mosaic/2.0 (Windows 3.1), de Mosaic browser liet afbeeldingen zien bij teksten en  was daardoor veel belovend. Totdat er een nieuwe browser kwam die zich noemde als “Mozilla” als afkorting voor “Mosaic Killer”. Mosaic was “not amused” en veranderde de naam naar Netscape.  Netscape noemde zichzelf Mozilla/1.0 (Win 3.1). Netscape had ondersteuning voor frames en toen frames populair werden kwam het “user agent snifing”. Als “Mozilla” werd ontdekt, dan werden er frames mee gestuurd alle andere browsers kregen geen frames.

Totdat Netscape een geintje uithaalde met Microsoft en er naar verwees als “poorly debugged device drivers”. Microsoft vond dit geen leuk geintje en begon zelf een browser te ontwikkelen. Deze Microsoft browser kreeg de naam Internet Explorer, hopend dat het een “Netscape Killer” zou worden. Internet Explorer ondersteunde ook frames maar had niet het geduld om langzaam te groeien en niet het geduld  om te wachten totdat alle webmasters de sniffer code voor frames hadden aangepast. Dus begon Internet Explorer zich te noemen als “Mozilla compatible” en ging Netscape na  doen. Ze stuurde de string Mozilla/1.22 (compatible; MSIE 2.0; Windows 95) naar de webservers en Internet Explorer ontving frames en iedereen bij Microsoft was blij, maar voor webmaster was het verwarrend.

Microsoft leverde Internet Explorer bij Windows en maakte het beter dan Netscape. Zodoende verdween Netscape naar de achtergrond en raakte in de vergetelheid. Microsoft had de eerste browser war gewonnen. Maar Netscape werd opnieuw geboren als Mozilla en ontwikkelde de Gecko rendering engine. Mozilla noemde zich Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) en Gecko was de rendering engine. Mozilla werd Firefox en noemde zichzelf Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sv-SE; rv:1.7.5) Gecko/20041108 Firefox/1.0  Gecko was goed en populair. Zo populair dat andere browsers de Gecko code begonnen te gebruiken. Deze browsers noemde men Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2) Gecko/20040825 Camino/0.8.1 en Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; de; rv:1.8.1.8) Gecko/20071008 SeaMonkey/1.0 . Deze browsers deden zich voor als Mozilla en gebruikten Gecko. Gecko was goed en IE niet dus begon met weer browser sniffen.

Linux gebruikers hadden Konquerer ontwikkeld en gebruikten de KHTML rendering engine. Ze dachten dat deze net zo goed was als Gecko, maar het was geen Gecko en dus kregen ze niet de goede pagina’s maar de eenvoudige varianten. Dus noemde men zich Mozilla/5.0 (compatible; Konqueror/3.2; FreeBSD) (KHTML, like Gecko) en er ontstond veel verwarring.

Daarnaast kwam Opera en de ontwikkelaars van deze browser vonden dat gebruikers zelf moesten kiezen welke browser ze na wilde doen. Dus kwam er  een menu item waar gebruikers dit konden kiezen. Daarnaast noemde de browser zich Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; en) Opera 9.51, or Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; U; en; rv:1.8.1) Gecko/20061208 Firefox/2.0.0 Opera 9.51, of Opera/9.51 (Windows NT 5.1; U; en) afhankelijk wat de gebruiker gekozen had.

En Apple ontwikkelde Safari, gebruik maken van de KHTML rendering engine. Voegde veel nieuwe functionaliteiten toe en maakte een aparte aftakking van het project met de naam Webkit. Deze browser had de naam Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; de-de) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.5.

Microsoft was bang dat Firefox te groot werd en noemde zich Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.0) en het renderde goede code, maar alleen als de webmasters er rekening mee hielden.  Toen kwam Google met een browser, Google Chrome, en Chrome  gebruikte Webkit als rendering engine.

Chrome  was zoals Safari en deed zich voor als Safari, Webkit deed zich voor als KHTML, KHTML deed zich voor als Gecko  en alle browsers deden alsof ze Mozilla waren. Chrome noemde zich Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko) Chrome/0.2.149.27 Safari/525.13 en de user agent string was een complete chaos. Daardoor bijna onbruikbaar geworden en iedereen deed alsof ze iemand anders waren.  Alom verwarring..